Wilma
Wilman pääsivu, jossa näkyy seuraavan päivän työjärjestys, linkki pikavieteihin, sekä sivussa kaikki jutut mitä täältä löytyy |
Yksi tärkeimmistä asioista on se, että POISSAOLOT selvitetään tänne useimmiten viimeistään ennen kurssikoetta. Jotkut opettajat laittaa tänne myös läksyjä.
Wilma on se ykköskanava jota kannattaa käyttää, jos on asiaa jollekin opettajalle. Rehtori laittaa tänne joka viikko viikkotiedotteen, jossa kerrotaan mitä on tiedossa.
(poissaolojen selvitys)->
Tuntikiertokaavio...
...eli lukujärjestys, jonka saa muuten tehdä itse :) Huippua! (paitsi tietysti ne ykkösten ihka ekat lukujärjestykset jotka on tehty kesällä valmiiksi)Koulupäivät Kalliossa alkavat 8.10. Eli jos sun lukujärjestykseen on merkitty päivän eka tunti, kannattaa tällöin ilmestyä paikalle :D Oppitunnit kestävät 75 minuuttia. Ensimmäisen tunnin jälkeen on koulun alasalissa aamunavaus, jonka useimmiten järjestää joku koulun opiskelijoista. (Tarjolla on joka aamu aivan upeita spektaakkeleita!) Aamunavausta seuraa taas oppitunti. Kello 11-12 on tarjolla ruokaa 5. kerroksen "opiskelijaravintolassa" (maksutonta tietysti)
MA-TO: ruokailun jälkeen jatkuvat oppitnnit, joita kerkeää iltapäivän aikana olemaan kolme kappaletta. Ennen viimeistä tuntia on samaisesta "opiskelijaravintolasta" mahdollisuus hakea itselleen välipalaa pikkurahaa vastaan. Viimeiset tunnit loppuvat yleensä 16.15, joskin joidenkin oppiaineiden kohdalla (taideaineet) saatetaan sopia, että tuntia pidetään pidempänä. Näistä poikkeuksista ilmoitetaan aina kurssin alussa, So Don't worry, sun ei tartte tietää etukäteen onko tunti pidennetty.
Entäs sitten se mystinen perjantai? Perjantait eroavat muista päivistä sillä, että ruokailun jälkeen on joustotunti (klo 12-13). Jousto on sellainen vähän niinko kaikkien opiskelijoiden yhteinen hyppytunti, jolloin on kaikkia hienoja esityksiä tai muuta mukavaa. Tämä aika kannattaakin käyttää niiden esityksten katsomiseen tai muuhun toimintaan osallistumiseen. Toki tulee niitäkin kertoja, jolloin joustolla ei ole mitään ohjelmaa, mutta tällöin ajan voi käyttää hyödyllisesti hengailemalla tai vaikka sitten opiskelulla:D
Oppitunnit jatkuvat klo 13.00 ja niitä on kaksi kappaletta. Perjantaisin viimeinen tunti päättyy jo 15.45, hip hei viikonlopun viettoon aiemmin! (Paitsi niillä joilla no jonkun kivan kurssin pidennetty tunti tällöin...)
Tuntikiertokaavioita katsoessasi huomaat sen olevan täynnä outoja numeroita. Niitä ei todellakaan tarvi muistaa, ne vain kertovat minkä rivin (tästä lisää alempana) tunti on milloinkin.
Huomio: Lukiossa sulle saattaa tulla hyppytunteja, eli kahden tunnin väliin jää yksi tyhjä tunti. Mikäli sulla on jäänyt jaksoon tyhjiä rivejä (eli niitä tuntipaikkoja), on melko todennäköstä että hypäretä tulee. Tästä johtuen joskus koulupäiväsi saattaa alkaa myöhemmin tai päättyä aiemmin kuin yllä mainitaan. Kukaan ei tietenkään pakota olemaan koululla silloin kun lukkariin ei ole merkitty oppituntia.
Ruokailu
on siis siellä "opiskelijaravintolassa". Joka päivä on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, yleensä kasvis- ja lihavaihtoehto. Yhtenä päivänä viikossa molemmat vaihtoehdot ovat kasvisvaihtoehtoja. Joskus saattaa myös olla erilaisia teemaviikkoja (tai päivä) kuten biojätteetön viikko, jolloin ei mitään heitetä pois vaan kaikki mitä lautaselle on otettu myös syödään.
Ruokajono on yleensä ihan hirmuinen heti yhdeltätoista, joten lämpimästi suosittelen, ettei sinne ruokalaan tarvitse ihan heti tunkea vaan odottaa että tulee väljempää. Onhan ruokailuun kumminkin tunti aikaa ja
tilakapsitetti on rajallinen.
Koeviikko
Aika itsestäänselitteinen, eli siis jokaisen jakson lopuksi pidetään koeviikkot, jolloin testataan että mitäpä sitä ollaan kursseilla opittu. Eli koe per päivä ja joskus (sopimuksen mukaan) saatetaan ennen koetta pitää kertaustunti tai kokeen jälkeen kokeenselitystunti. Loppupäivä onkin sitten aikaa valmistautua seuraavien päivien kokeisiin, muita oppitunteja ei siis ole lainkaan. Taideaineissa pidetään palautteita tai esityksiä tai mitä opettaja nyt sitten päättääkään. Ruokailu taitanee olla klo 11-13 jos nyt en ihan väärin muista :)

Kurssivalinnat
Elikkäs syksyisin ja keväisin "wilma avataan" kurssivalintoja varten. Tämä tarkoittaa sitä, että etukäteen tehtyjen suunnitelmien perusteella valitset jokaiseen jaksoon ne kurssit jotka olet päättänyt suorittaa tänä vuonna. Nyt tulevana syksynä ykköset tekevät neljä jaksoa (jaksot 2-5) ja vanhemmat opiskelijat saavat varmistaa omia valintojaan. Keväällä sitten tehdään sama rumba, mutta seuraavan vuoden kursseja ajatellen.
Mitens tämä sitten käytännössä toimii?
Jokainen opsikelija saa n. viikkoa tai kahta ennen Wilman avautmista itselleen kurssiesitteen, jossa on lueteltuna kaikki seuraavana vuonna tarjottavat kurssit (syksyllä esitteitä ei jaeta). Lisäksi jaetaan paperiversio kurssitarjottimesta, johon voi suunnitella mitä haluaa opiskella. (Tarjotin on myös näkyvillä Wilmassa)
Kurssi tarjotin on siis "häkkyrä" jossa näkyy kaikki vuoden aikana tarjottavat kurssit. Tarjotin on jaettu jaksojen mukaan viiteen osaan. Jokaisessa jaksossa on 8 riviä (tai palkkia) jotka löytyvät myös tuntikiertokaaviosta. Rivit määrittävät miloin oppitunteja pidetään (3kpl viikossa) ja näin ollen estävät kätevästi päällekkäisyydet. Voit siis käytännössä valita jokaiselta riviltä yhden kurssin. Tarjottimella on myös yhdeksäs rivi, jossa näkyvät ne kurssit jotka eivät syystä tai toisesta ole niillä riveillä jotka näkyvät tuntikiertokaaviossa(ei siis oppitunteja tuntikiertokaavion mukaan, suoritetaan kaiketi muilla tavoin). Tunnistat kurssisi sen oppiainetunnuksesta. Esim lyhyen matikan toinen kurssi olisi Mab2.1 Ykkönen kakkosen perässä tarkoittaa ainoastaan sitä, mkä matikan ryhmä on kyseessä. Se ei yleensä ole oleellinen (muuten kuin esim Kirjallisessa ilmaisussa jossa kurssi jakautuu kahdelle jaksolle, silloin tunnuksen on oltava täysin sama, jotta olet samassa ryhmässä koko ajan). Lisäksi oppiainetunnuksen perässä on vielä opettajan lyhenne.
Sellainen tärkeä aisia vielä tästä kurssivalinta-asiasta, joka on meille "vanhuksillekin" vähän uusi eli kampustarjottimet. Nyt alkavana vuonnahan Kallio on yhtä kampusta Itäkeskuksen, Alppilan ja Kuvataidelukion kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että meillä on näiden lukioiden kanssa kolme yhteistä riviä ja kampuskoulujen yhteisltä tarjottimilta voi valita niitä kursseja mitö siellä sattuu olemaan (esim. harvinaisempia kieliä järjestetään yhteistyössä kampuskoulujen kanssa) Yhteiset rivit ovat 1,2 ja 8. Kampustarjottimelta ei ole tietenkään pakko valita mitään, mutta jos otat sieltä jotain, huomioi ettei oppitunteja välttämättä pidetä omassa koulussa.
Opinto-opas
on lukiolaisten "raamattu" (anteeksi kristillnen vertaus). Oppaasta löytyy kaikki mitä tietää tarvitsee, opettajien puhelinnumerot, terveydenhoitaja, kuraattorin ja koulupsykologin tiedot (mistä ja milloin tavoittaa sekä puhelinnumerot). Opinto-oppaan takana on kirjalista sekä yksityiskohtainen kalenteri jokaisesta jaksosta.
Eipä tässä varmaan muuta tärkeää ollutkaan, jos jotain puutteellisuuksia ilmenee niin täydennetään :)
PS: Anteeksi kuvien surkea laatu (etenkin noissan Wilmasta otetuista) mutta mun täytyy nolona tunnustaa etten oo vielä tähän päivään mennessä oppinu käyttämään printscreeniä....
Ulkoasu vähän mättää mutta ei voi mitään, kyllähän tuosta selviää kaikki oleellinen:)
VastaaPoistaT. postauksen kirjoittaja, joka ei jaksanut kirjautua uudestaan ulos omalta käyttäjältään...